Som i nok har bemærket har der været en del DTC (motorsport) på min facebook især. Det der er fedt ved det, er at der er en helt anden udfordring end fx ved hestesport. Når man skal fotografere biler, og samtidig have en fed effekt, skal man lærer at panorer.

Jeg må indrømme at det havde jeg godt nok lidt besvær med, især første gang.

Det der er den store udfordring i forhold til hestesport hvor det gælder om at fange hesten det rigtige sted hen over springet og sørge for alle ben er skarpe, skal man her bruge en kortere lukketid, så man kan få “fart” i billedet.

 

Her er et billede, hvor der virkelig ikke er meget fart i billedet.

Til billedet her er der brugt en lukketid på 1/1000 som er ALT for hurtigt.

Man kan måske godt ud fra hjulene ane at der er lidt fart i billedet, men her fungere en 1/1000 bare slet ikke.

 

Det er desværre ikke nok bare at sætte lukketiden ned på 1/320 og trykke på udløseren, når biler suser forbi. Nej så enkelt er det faktisk slet ikke, for så får du et meget uskarpt billede, og mangler nok med stor sandsynlighed noget af bilen.

Man er nød til at panorer med. Det vil altså sige når man begynder at eksponere sit billede, skal man følge med bilen til billedet er færdigt. Ja, det lyder måske nemt nok, men nej… Du skal gøre det i samme tempo som bilen kører, for at få den skarp nok, og for at få hele bilen med.

Hvis man er hammer dygtig til det kan man måske endda komme helt ned på 1/80 eller 1/60, men jeg må indrømme at så langt nede er jeg ikke endnu.

Jeg startede simpelthen stille og roligt med at arbejde mig ned af i lukketid, og nu er jeg faktisk ved at være der hvor jeg syntes at der er okay fart i billedet, men der kunne måske godt komme en anelse mere skarphed. Ihvertfald på nogle af billederne.

Nogle folk vælger at bruge en monopod til hjælp, men jeg kan simpelthen ikke arbejde med den, når jeg også hele tiden skal være klar til at løbe i tilfælde af at der en bil der ryger udenfor banen.

Det der kan være godt ved at bruge en monopod er at man så kun skal sørge for at holde kursen vandret og ikke også lodret. Grunden til at det er godt er at når man først har stillet skarpt, må man ikke ændre afstanden til sit motiv, for så forbliver det ikke skarpt.

 

Nu til at se et billede med fart i.

Billedet her er taget med en 1/320 del, og med en mere vellykket panorering.

 

Jeg var også så heldig at prøve at lave “fart” i billedet ved hjælp af et skybrud. (Jeg vil IKKE anbefale dig at blive ude i et skybrud med et kamera der IKKE er vejrforseglet).

 

Dette billede er fra samme weekend som det første, men taget med en lukketid på 1/400.

Her er det dog mere vandet der gør det, for ved det til at det er taget mere forfra en fra siden skal der en endnu kortere lukketid til.

Så der er mere end bare panorering der kan give effekten af fart, men syntes helt bestemt at panorering virker bedst!