Da jeg startede med at fotografere for 5-6 år siden efterhånden, sagde jeg til mig selv at jeg ALDRIG skulle tage portræt/model billeder. Men den dag i dag, er det nok noget af det jeg gør allermest i. Jeg har fundet ud af, at der er en del udfordringer i det. Grunden til der nok er det, er fordi man ikke bare lige kan tage et billede, med en bestemt indstilling, og det så virker på alle og enhver. Ikke at det fungere sådan med andre motiver heller, men det var nok lidt den tanke jeg havde en gang.

I de senere år har jeg taget mange forskellige udfordringer op, hvilket jeg har lært en del af, og har da også læst mig til en masse gode råd, både på nettet og i de forskellige bøger.

(Læs evt tidligere blogindlæg “Fotobøger”).

 

Her kommer så nogle af mine råd til alle jer…

1) Lad være med at have alt for meget luft over hovedet. Træd evt længere væk fra modellen, og brug et teleobjektiv, til at komme tættere på.

2) Efterhånden ser man også rigtig mange der lige beskærer toppen af hovedet af, og til tider også noget af armen af. Så længe man ikke tager af bunden, så det altså er hagen der mangler kan man sagtens gøre det. Det kan faktisk virke super godt på nogle portrætbilleder, prøv dig frem.

3) Prøv at tage dine portrætbilleder i stående format, i stedet for liggende. (Til dem som elsker at tage portrætbilleder, kan det være en fordel at købe et batterigreb, da de næsten altid har en udløser knap, så det passer når man holder kameraet lodret).

4) Men “regler” er til for at blive brudt inden for foto, så derfor vil jeg også give et eksempel på at det også kan være godt at tage billeder i liggende format. Nemlig når man tager profilbilleder. Hvis man tager den slags billeder i højformat kan de godt komme til at virke indespærret, hvor hvis man bruger liggende format, er der luft foran dem. Det giver et helt andet udtryk i billedet.

5) Rigtig mange tror man ikke kan tage billeder i mod solen, så når de skal ud og fotografere personer, står de og skal kigge mod solen, hvilket resultere i at de misser med øjen, og det ser bare ikke særlig godt ud.

Man skal derimod lade dem have solen i ryggen, bruge en flash til at lave lidt modlys, så de får et pænt belyst ansigt. Bare brug flashen på en lille styrke.

6) Til udendørs portrætter kan en reflektorskærm være en rigtig god hjælp. (Læs evt tidligere blogindlæg “Reflektorskærm”).